Denumirea localitatii
    Numele localitatii provine de la o grecoaica, proprietara de mosie care avea un han in partea locului, calatorii povestind despre popasurile lor "la grecoaica cea frumoasa", prescurtat "la grecoaica".

    Atestare documentara

    Prima atestare documentara a localitatii Greaca, dateaza din anul 1532, cu ocazia trecerii prin aceste locuri a lui, Vlad Voievodul (inecatul) Domnul Tarii Romanesti (1530-1532), a elaborat doua documente prin care intarea stapanirea jupanului Fartat Parcalabul asupra satului Onestii de jos si acorda viniricitul Cernatestilor Manastirii Snagov.
    Primul hrisov se incheie astfel "si eu Borea gramatic am scris in satul Greaca, luna august 16 zile in anul 7040 (1532)".
    Prima atestare despre fosta balta cu sase ani inainte, cand se numea inca "Balta Doamnei" intrucat sotia domnitorului muntean beneficia de toate veniturile realizate din exploatarea ei.
    In anul 1526, Radu de la Afumati cedeaza 1/5 din aceste venituri manastirilor Glavacioc, Bolintin, Nucet, Srambul si Musetesti "Ca sa le fie lor din Balta Doamnei partea domneasca, cand se va alege partea domneasca din 20 pesti, 4 pesti ca sa imparta calugarii acei pesti in patru parti din trei parti o parte sa fie a Glavaciocului, alta parte a Bolentinului, alta parte a Nucetului, iar a patra parte sa fie celor doua manastiri Srimbul si Mustesesti".
    In hrisovul cel de-al doilea, elaborat la 27 august, sunt atestate documentar viile de la Greaca.
    In anul 1989 la 07.08 s-au indeplinit 371 ani de la prima atestare documentara a vitei de vie in comuna Greaca. Viile si vinul la Greaca, pestele produs de balta alaturi de celelalte culturi agricole au reprezentat o importanta sursa de venituri pentru domnitorul tarii.
    Incepand din secolul al XIV-lea pina in cel de-al XIX-lea domnitorii munteni au semnat o serie de documente, fie unor minastiri sau scoli, spitale sau altele.
    Pescuitul si agricultura au constituit principala sursa de existenta a localnicilor.
    Cu toate dificultatile intimpinate viticultura s-a dezvoltat necontenit. Viile se tineau lant, pe toata zona pe toata zona de contact a campiei cu lunca Dunarii, incepand de la Chirnogi si pana la Prundu.
    Traditia viticola multiseculara exista in zona, cadrul natural deosebit de favorabil strugurilor de masa, alaturi de perspectivele mari oferite viticulturii de profundele transformari survenite dupa cel de-al II-lea Razboi Mondial au determinat infiintarea Statiunii Greaca, unica statiune de cercetare si productie vini viticola specializata in producerea strugurilor de masa din tara noastra.
    In sud-estul judetului Giurgiu la o distanta de 45 Km fata de orasul Giurgiu se afla comuna Greaca (zona baltii Greaca azi desecata numita Campia Burnazului). 

    Comuna Greaca are ca vecinatate urmatoarele localitati:

  • Vest - Prundu, jud. Giurgiu
  • Est - Cascioarele, jud. Calarasi
  • Nord - Hotarele, jud. Giurgiu
  • Sud - Fluviul Dunarea

    Orasele cele mai apropiate de localitatea Greaca sunt:

  • Oltenita: 30 Km
  • Bucuresti: 50 Km